Strava

Téma strava, tak, ako mnohé iné, delí mamičky na dve skupiny. Čomu teda ja, úprimne nerozumiem. Neodsudzujem nikoho a preto, očakávam to isté, no bohužiaľ sa stretávam s opakom. Neustále vysvetľovanie a presadzovanie si svojho. Naše deti, sú naše deti a preto by sme ich mali vychovávať tak, ako si my myslíme, že je to správne.
Nikdy sa neriadim striktne tabuliek ani toho, čo má kedy papať. Robíme všetko podľa toho, ako to cítime a ako to vyhovuje nám. Základom je pre nás papať sezónnu zeleninu a ovocie, čo samozrejme nejde dodržiavať na 100%. Asi pól roka, papáme domácu zeleninku a ovocie zo záhradky mojich rodičov. Pestujú toho naozaj veľa a vďaka nim máme nie len čerstvé ovocie a zeleninu ale napríklad aj domáci pretlak na paradajkovú polievku alebo niekoľko druhov detských výživ.

S príkrmami sme začali o trošku skôr ako sme ukončili 6 mesiac.
No a začali sme klasicky mrkvičkou, ktorú sme papali 3 dni, potom zemiačik, tak isto tri dni a takto sme pokračovali s niekoľkými druhmi základnej zeleninky.
Postupne sme začali zeleninku kombimovať.
Od začiatku mi Nelka spapala naozaj veľa. Veľa= takmer všetko čo som jej pripravila. Takže u nás nehrozilo ochutnávanie, ale rovno papanie.
Priznám sa, že jedlo som nikdy nevážila a nedávala úplne presné porcie. Toto mi prišlo vždy nelogické, pretože Nelka vždy spapala inú porciu a teda toľko, koľko ona chcela. Nie toľko, koľko som naložila.
Veľa krát ste sa ma pýtali, čím treba začať a verím že každá mamička naozaj začína len zeleninkou! Ovocím začneme vtedy, keď si dieťatko zvykne na novú chuť. Ovocie sme podávali vždy na olovrant, aby mi spapala na obed zeleninu a teda nikdy nie na desiatu (v prvom mesiaci prikrmovania).
Niekoľko týždňov sme papali len obed, neskôr olovrant a postupne sme začali aj večerou a desiatou. Raňajky sme začali podávať neskoro, až nejak okolo roku, pretože Nelka mala na raňajky vždy materské mliečko a papala až desiatu.

Zhrňme si to do pár bodov, ktorými by sme sa pri jedálničku do 1 roku mali držať. 

1.Veľmi dôležité, najmä v prvých mesiacoch prikrmovania sú kvalitné oleje pridávané do jedál, ktoré môžu do istej miery zabrániť zápche, ktorá je pri prvých príkrmoch bežná.
2. Ďalšou mojou radou je, variť do roka len na pare alebo vo vode.
3. Jediné korenie, v jedálničku pre deti do roka by mala byť len rasca a bobkový list (žiadna soľ,            korenie, cukor..)
4. Večerné kaše, robíme len z ryže, pšena alebo ovsených vločiek


Aby som bola aj konkrétna...

Niekoľko druhov zeleninky ktorú sme papali my podľa mesiacov.
6 mesiac: zeleninka- mrkva, zemiak, kaleráb, špenát, petržlen
                ovocie- jablko, hruška

7 mesiac: nová zeleninka- batát, karfiol, brokolica, cuketa, tekvica
                nové  obilniny, strukoviny- ryža, ovsené vločky, pšeno
                nové ovocie- jablko, banán, hruška, marhuľa, broskyňa, nektarinka
                Okolo 7 mesiaca sme pridali do jedálnička vaječný žĺtok a kvalitný slovenský biely jogurt-                  neochutený

8 mesiac: nová zeleninka- mladý hrášok, fenikel, zelená fazuľka
                nové obilniny a strukoviny- bezvaječné cestoviny
                Okolo 8 mesiaca sme začali podávať prvé mäsko (morčacie, králičie, neskôr hovädzie)
             
9, 10 mesiac: nová zeleninka- cvikla, šalát, špargľa
                      nové obilniny a strukoviny- hrášok, červená šošovica, fazuľa
                      nové ovocie- slivky, maliny, jahody, černice, čučoriedky

11,12 mesiac: nová zeleninka- kel, kapusta, paprika, paradajka, zeler, cibuľa, cesnak, uhorka
                       nové obilniny a strukoviny- semiačka, vaječné cestoviny
                       nové ovocie- citrusy, ríbezle, hrozno

Tieto potraviny sme papali my, pretože takmer všetky sme mali sezónne a nikdy sme nemali na žiadne alergiu a neriadili sme sa striktne tabuliek.
My mamy, máme tú obrovskú silu a moc, naučiť deti v živote jesť a starať sa o svoje telo správne. Preto, spravme maximum pre to, aby sme do ich malého telíčka dávali zdravé potraviny a jedlá.
Vyhli sa alergii, obezite, závislosti na sladkom, nezaťažovali ich orgány škodlivými látkami, ktoré dnes obsahuje veľká väčšina potravín. Ich malé telíčko bude nie len zdravé ale vyhneme sa tým problémom so zápchou, pokazenými zúbkami atď...
No nezabúdajte, že nič netreba preháňať. Ani my nepapáme len zdravé jedlá, aj my si dáme občas piškótik či tyčinku. Papáme pečivo a sem tam ochutná aj z nášho taniera.
Ale deti by mali vedieť, aké dôležité je papať zeleninku a ovocie, piť čistú vodu a hýbať sa a toto je len v našich rukách.

Komentáre

Denyny napísal(a)…
Díky za takový článek, hlavně začátek mi mluví z duše. Kdyby se tolik mamiček, co se stará o děti ostatních, staralo tolik o ty svoje, byl by n světě kid :) Syn má převážně domácí stravu, vařím mu v parním hrnci. Ale když jedeme někam, kde není možnost vařit, s klidným svědomím koupím skleničku s výživou. Mé kamarádky manžel pracuje v jedné z firem, kde se dělají příkrmy a tak vím, že je tam vše přísně kontrolované. Problém je, že moje desetiměsíční zlatíčko to prostě pozná a většinou to prostě nechce :D Ale co jsem se chtěla zeptat, jestli nechystáš článek nebo nemáš nějaký tip, co zabírá, když dítě najednou odmítá příkrm? Začalo to, co mu začaly růst zoubky, od té doby je to už lepší, ale občas ještě odmítá jíst jídlo, které před týdnem snědl, že jsem nestíhala nabírat na lžičku :)
Mario napísal(a)…
Veľmi pekný vstup. A podľa môjho názoru je výživový doplnok Prolesan Pure veľmi vhodný na chudnutie. Poznáte tento doplnok výživy?
https://prolesan-pure.com/sk/

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pôrod

Zadržiavanie kakania/terapia hrou

Svadobné prípravy, hostina a zábava